Tänk på detta när du ska besikta bilen

När det kommer till att besikta bilen finns det en hel del saker att hålla koll på. Och med den rätta kunskapen kan du undvika att bilen blir underkänd. Man kan alltså säga att du har ödet i egna händer när det kommer till om den ska gå igenom besiktningen eller inte.

Du har ju möjlighet att påverka bilens skick innan besiktningen, så om du även har god koll på hur besiktningen fungerar så kan du helt enkelt öka chanserna att bilen blir godkänd. Om du innan besiktningen kollar så allt eller det mesta ser OK ut så slipper du det jobbiga beskedet att bilen har en eller flera anmärkningar och eventuellt blir underkänd.

I den här artikeln kommer vi ta en titt på ett par viktiga saker att tänka på innan man är på besiktningen och det är dags för dem att gå igenom bilen. Vi har inte möjlighet att ta upp exakt allt man bör ha koll på, men vi tror och hoppas att dessa punkter kan hjälpa dig lite på vägen iallafall.

Kontrollera bilen ljus

Oavsett om du ska på en bilbesiktning stockholm eller en bilbesiktning någon annanstans i landet så gäller samma saker som du bör kolla igenom om du vill försäkra dig om att din bil håller måttet innan besiktningen.

En av de viktigaste sakerna som du bör kolla upp innan du ska besikta bilen är att alla lysen fungerar som de ska. Kolla igenom halvljus, helljus, positionsljus, blinkers, bromsljus, backljus, dimljus och registreringsskyltens belysning.

Detta är en vanlig miss av många och det är så enkelt att både kolla och åtgärda innan man väl är på besiktningen så det är alltså något alla bör ta tag i enligt oss. Kanske upplever du det svårt att kolla allt detta på egen hand, och isåfall rekommenderar vi att du tar hjälp av någon i din närhet då det underlättar mycket.

Däcken måste hålla måttet

Bra däck är A och O för en säker körning, och för att din bil ska kunna gå igenom besiktningen krävs det att däcken som sitter på är i kördugliga skick. De bör inte ha några synliga skador, ha rätt lufttryck och ha godkänt mönsterdjup. På sommardäck får du minst ha 1.6 mm mönsterdjup, medan vinterdäck minst måste ha ett mönsterdjup på 3 mm.

En enkel check med linjal funkar perfekt för att kolla upp om dina däck har tillräckligt mönsterdjup. Skulle du märka att dina däck inte håller måttet rekommenderar vi starkt att du ser till att köpa nya däck innan du genomför besiktningen.

Funkar allt som det ska?

Vad mer är bra att tänka på innan man ska iväg på besiktning då? Ja, bland annat måste du kolla upp att alla bilbälten fungerar i bilen. Detta är nämligen ett krav för att bilen ska gå igenom besiktningen. Ett fungerade bilbälte ska lätt kunna klickas i och ur, samt kunnas spännas ordentligt.

Ett annat krav som många kanske inte känner till är att alla bildörrar måste gå att öppna och stänga för att bilen ska kunna gå igenom. Notera att det även ska gå att öppna och stänga både utifrån och inifrån.

Sist men inte minst måste du även alltid ha en komplett varningstriangel liggande i bilen. Om du inte har detta kommer bilen tyvärr att bli underkänd. Detta är väldigt enkelt att ordna så se till att inte slarva med den biten.

Lämna en kommentar